ornet

362 nieuwsberichten gevonden
Einde contract zieke werknemer
13 uur
Wanneer sprake is van het opzegverbod tijdens ziekte, kan de rechter de arbeidsovereenkomst toch ontbinden in twee uitzonderingsgevallen. Eén van die uitzonderingsgevallen deed zich in deze zaak voor. Een werkgever verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met een van haar werknemers te … Het bericht Einde contract zieke werknemer verscheen eerst op ORnet.
Klaar voor het Klimaatakkoord? Wat de or kan doen
14 uur
Het Klimaatakkoord is er om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Bedrijven en instellingen moeten binnenkort anders gaan werken, met soms grote veranderingen tot gevolg. Een overzicht van wat de ondernemingsraad kan bijdragen en welk gereedschap de WOR daarbij biedt. Door Niko … Het bericht Klaar voor het Klimaatakkoord? Wat de or kan doen verscheen eerst op ORnet.
Advies SER: verhelp obstakels voor deelname aan or
3 dagen
De bestaande mogelijkheden om flexwerkers te betrekken bij de medezeggenschap kunnen veel beter worden benut. Wel moet het actief en passief kiesrecht voor deelname van uitzendkrachten in de ondernemingsraad worden verruimd. Dat stelt de SER in een advies aan minister Koolmees van SZW. De SER … Het bericht Advies SER: verhelp obstakels voor deelname aan or verscheen eerst op ORnet.
Robotisering leidt vaak tot meer banen
3 dagen
Het inzetten van robots in de industrie en bij onderzoeksinstellingen leidt vaak tot nieuwe banen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS bij bedrijven in Nederland met tien of meer werkzame personen. De resultaten van het onderzoek staan in contrast met de vaak geuite vrees dat robots banen … Het bericht Robotisering leidt vaak tot meer banen verscheen eerst op ORnet.
Laat je bestuurder eens links liggen
3 dagen
‘De verhouding met de bestuurder moet zeker ook op de agenda komen,’ zei de voorzitter van de ondernemingsraad tegen de trainer. Door Hans van den Hurk Die laatste was zojuist, ter voorbereiding van de training, de or-vergadering binnengelopen. ‘OK,’ zei de trainer. ‘Maar hoezo? Ik dacht dat … Het bericht Laat je bestuurder eens links liggen verscheen eerst op ORnet.
ANNA 3 september 2001 – 17 oktober 2014
4 dagen
Jij op de fiets op weg naar school, de man in de auto onderweg naar zijn werk. En toen was je niet meer hier. Opeens. Weg. Sinds jouw vertrek van deze wereld zijn er vijf jaar voorbij lieve Anna. Vijf jaar, tienduizend kaarsjes, ontelbaar veel tranen. Wat heb ik geleerd in die vijf … Het bericht ANNA 3 september 2001 – 17 oktober 2014 verscheen eerst op ORnet.
Veranderingen in het functiegebouw
5 dagen
Onze organisatie is in verandering. De or vraagt al sinds februari om een formatieoverzicht op functieniveau, om eventuele veranderingen in het functiegebouw te kunnen volgen. De bestuurder wil alleen het aantal fte per locatie verstrekken. Is dit correct volgens de WOR? De ondernemer moet, op … Het bericht Veranderingen in het functiegebouw verscheen eerst op ORnet.
Instemmingsrecht en plaspauzes
5 dagen
Heeft de ondernemingsraad zijn instemming terecht onthouden aan een nieuwe werktijdenregeling voor buschauffeurs? Keolis wenst voor haar buschauffeurs een nieuwe werktijdenregeling in te voeren. Daarin worden vertrek- en aankomsttijden per bushalte, pauzes en andere onderbrekingen geregeld. De … Het bericht Instemmingsrecht en plaspauzes verscheen eerst op ORnet.
Genomineerden Driehoek 3D Trofee bekend
5 dagen
De Alliantie Medezeggenschap & Governance (AMG) heeft drie organisaties genomineerd voor de Driehoek 3D Trofee 2019/2020. Dat zijn Unilever Nederland, de Volksbank en Vitens. De trofee is een prijs voor organisaties die robuust en inhoudelijk overleg voeren tussen de (centrale) ondernemingsraad … Het bericht Genomineerden Driehoek 3D Trofee bekend verscheen eerst op ORnet.
Niet adviesplichtig? toch invloed uitoefenen
6 dagen
Veel ondernemingsraden worstelen met deze vraag: hoe ze iets te zeggen krijgen over de niet adviesplichtige visie of het beleid van de ondernemer. Toch zijn er aanknopingspunten om invloed uit te oefenen op visie en beleid. Door Joost van Mierlo In september 2017 werd de ondernemingsraad van … Het bericht Niet adviesplichtig? toch invloed uitoefenen verscheen eerst op ORnet.
Duurzaamheid biedt ondernemingsraad veel kansen
6 dagen
Voor de ondernemingsraad lijkt het ontwikkelen van duurzaamheidsbeleid in de organisatie niet direct een thema voor de al zo volle or-agenda. Maar het oppakken van duurzaamheid biedt de or veel kansen. Door Tineke de Rijk Duurzaamheid zal bij velen het idee oproepen van: ja, moeten we wat aan … Het bericht Duurzaamheid biedt ondernemingsraad veel kansen verscheen eerst op ORnet.
Anders
1 week
Na langere tijd ga ik weer schrijven aan deze columns. Zoals altijd als er tijd verstreken is, is dat anders dan het eerst was. Ik ben veranderd, de wereld is veranderd. Feitelijk is alles anders, al ziet veel er nog hetzelfde uit. Mijn haren zijn op het oog nog net zo grijs, maar schijn bedriegt. … Het bericht Anders verscheen eerst op ORnet.
Checklist: voorbereiden op de Wet arbeidsmarkt in balans
1 week
Vanaf 1 januari hebben alle werkgevers en werknemers te maken met een nieuwe grote wijziging in het arbeidsrecht: de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). Een overzicht van de aandachtspunten die de Wab met zich meebrengt. De hieronder genoemde maatregelen van de Wab hebben als doel de volgens de … Het bericht Checklist: voorbereiden op de Wet arbeidsmarkt in balans verscheen eerst op ORnet.
Primeur in cao: na 45 jaar met pensioen
1 week
Het is een primeur voor Nederland: in het op 10 oktober gesloten principe-akkoord voor de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) staat dat werknemers na 45 jaar met pensioen mogen. Daarmee loopt deze sector ver vooruit op een mogelijkheid die sociale partners en het kabinet … Het bericht Primeur in cao: na 45 jaar met pensioen verscheen eerst op ORnet.
Dag van de duurzaamheid
1 week
Zag ik net dat het vandaag de ‘Dag van de Duurzaamheid’ is. Geen idee of dit globaal, regionaal of nationaal is, maar het is De Dag van de Duurzaamheid! DDD zogezegd. De nationale initiatiefnemer is Urgenda, een club die de urgentie van een duurzamere leefomgeving hoog op de agenda zet. Op … Het bericht Dag van de duurzaamheid verscheen eerst op ORnet.
Telt freelancer mee?
1 week
Wanneer een organisatie meer dan 100 medewerkers heeft is het informatierecht uitgebreider en moet de organisatie ook informatie verstrekken over beloningsverhoudingen van de bestuurder en Raad van Toezicht. Tellen freelancers die werk verrichten voor de organisatie hierbij mee? De WOR spreekt … Het bericht Telt freelancer mee? verscheen eerst op ORnet.
Verplicht beleid tegen discriminatie vereist instemming or
1 week
Werkgevers en uitzendbureaus moeten beschikken over een schriftelijk vastgelegd beleid dat discriminatie voorkomt bij werving en selectie van personeel. De Inspectie SZW gaat controleren op de aanwezigheid, de daadwerkelijke uitvoering én op de door de ondernemingsraad gegeven instemming voor dat … Het bericht Verplicht beleid tegen discriminatie vereist instemming or verscheen eerst op ORnet.
Robotisering vraagt proactieve inzet van or
1 week
Robotisering van werk vraagt van de ondernemingsraad een proactieve houding en aandacht voor de gevolgen voor medewerkers. De or kan daarbij terugvallen op de WOR en de Arbowet, maar over robotisering is ook inhoudelijke kennis nodig. Daarover schreef Niko Manshanden het boek ‘Ondernemingsraad en … Het bericht Robotisering vraagt proactieve inzet van or verscheen eerst op ORnet.
Weigering instemming or ‘onredelijk’
1 week
Een ondernemer besluit om niet de maximale winstdeling uit te keren. Als reden noemt het bedrijf dat de onderneming minder goede financiële resultaten heeft geboekt. De ondernemingsraad stelt dat er na dertig jaar winstdelingsregeling sprake is van een verworven recht en weigert instemming. De … Het bericht Weigering instemming or ‘onredelijk’ verscheen eerst op ORnet.
Politie vreest vuurwerkgooiers en complexe handhaving
1 week
De politie vreest dat agenten en hulpdiensten in de nieuwjaarsnacht onvoldoende worden beschermd als gevolg van het kabinetsbeleid. De agenten krijgen, na lang aandringen van de centrale ondernemingsraad van de politie, wel betere gehoorbescherming en een app om snel geweld te registreren. Maar de … Het bericht Politie vreest vuurwerkgooiers en complexe handhaving verscheen eerst op ORnet.
Effectiever digitaal samenwerken in je or-team
2 weken
Digitale communicatie kan ondernemingsraden veel gemak brengen, maar toch is het vaak lastig om het zó te organiseren dat het allemaal vlekkeloos én effectief werkt. Wat helpt is een ‘digitale etiquette’: het vastleggen van ongeschreven gedragsregels. Door Bouke van Kleef Communicatie gaat … Het bericht Effectiever digitaal samenwerken in je or-team verscheen eerst op ORnet.
Groeiende heibel rond toekomst sociaal werkbedrijf Soweco
2 weken
De toekomst van de Twentse sociale werkvoorziening Soweco leidt tot onrust die inmiddels tot ver buiten de regio reikt. De zes Twentse gemeenten die samenwerken in Soweco willen het ruim 50 jaar oude werkbedrijf ontmantelen. Dat plan krijgt veel kritiek. De ondernemingsraad stapt naar de rechter, … Het bericht Groeiende heibel rond toekomst sociaal werkbedrijf Soweco verscheen eerst op ORnet.
Opofferen
2 weken
Vorige maand werden de eerste stappen van het Amerikaanse bevrijdingsleger op Nederlandse bodem herdacht. 75 jaar geleden werd het Limburgse Mesch als eerste dorpje bevrijd. Bij de vele toespraken werden de enorme aantallen gesneuvelde militairen - net als bij de herdenking waarbij ik aanwezig … Het bericht Opofferen verscheen eerst op ORnet.
Nieuwe versie uitvoeringsregels bij ontslag
2 weken
Het UWV heeft een nieuwe versie gepresenteerd van de uitvoeringsregels bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. De nieuwe versie van de uitvoeringsregels (oktober 2019) vervangt de versie van augustus 2018. Sinds de publicatie van ruim een jaar geleden zijn het Burgerlijk Wetboek en de … Het bericht Nieuwe versie uitvoeringsregels bij ontslag verscheen eerst op ORnet.
Onder de 1 miljoen
2 weken
‘De grootste vakbond van Nederland, FNV, is onder de symbolische grens van één miljoen leden gezakt. Vooral jonge mensen van onder de 35 jaar blijken maar lastig bij de vakbond te betrekken. Dat roept de vraag op: hoe relevant is de vakbond nog?' Dit las ik recent op nu.nl. De vraag over de … Het bericht Onder de 1 miljoen verscheen eerst op ORnet.
Uitbreiding adviesrecht bij faillissement
2 weken
Volgens het huidige recht is de regelgeving rond overgang van onderneming niet van toepassing in geval van een faillissement. Het wetsvoorstel Wet overgang van onderneming in faillissement (Wet Ovo) brengt hierin mogelijk verandering. In dit wetsvoorstel wordt beoogd dat in beginsel alle … Het bericht Uitbreiding adviesrecht bij faillissement verscheen eerst op ORnet.
Mobiel van de zaak
2 weken
Omdat de organisatie haar telefonievoorziening vernieuwt krijgen alle medewerkers een mobiel toestel, voor zakelijk en privé- gebruik. Er is een eigen bijdrage die varieert per gekozen toestel en er zal een bruikleenovereenkomst ter ondertekening worden voorgelegd. Gaat het hier om een personele … Het bericht Mobiel van de zaak verscheen eerst op ORnet.
Succesfactoren bij vernieuwing van medezeggenschap
2 weken
Waar aan vernieuwing van de medezeggenschap wordt gewerkt, groeit in het algemeen de betrokkenheid. Een duidelijke visie en steun van bestuurder en achterban vormen een belangrijke basis. Over de succes- en faalfactoren bij vernieuwing. En hoe de ondernemingsraad de regie kan nemen. Door Frank … Het bericht Succesfactoren bij vernieuwing van medezeggenschap verscheen eerst op ORnet.
De nieuwe regels voor oproepkrachten in 2020
2 weken
Per 1 januari 2020 veranderen de regels voor oproepkrachten en payrollmedewerkers, als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans. Zo worden werkgevers verplicht oproepkrachten elk jaar een aanbod te doen voor een arbeidscontract met een vast aantal uren. Dat heeft ook betrekking op … Het bericht De nieuwe regels voor oproepkrachten in 2020 verscheen eerst op ORnet.
De overgang moet op agenda duurzame inzetbaarheid
3 weken
Van alle 1,8 miljoen werkende vrouwen in de overgang in Nederland heeft 80% last van overgangsklachten. Die kunnen zo ernstig zijn dat ze de inzetbaarheid op het werk beïnvloeden. Tijd voor een nieuw agendapunt voor de ondernemingsraad: de overgang, in het kader van duurzame inzetbaarheid. Door … Het bericht De overgang moet op agenda duurzame inzetbaarheid verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet