ornet

465 nieuwsberichten gevonden
Medezeggenschap in de zorg: ‘We moeten terug naar de bedoeling’
39 min
Medezeggenschap in de zorg kent veel gezichten. OR Magazine sprak erover met een voorzitter van de patiëntenraad van een ziekenhuis, een lid van een ondernemingsraad van een jeugdgezondheidszorgorganisatie en de bestuursvoorzitter van een ouderenzorgorganisatie. ‘We moeten terug naar de bedoeling, … Het bericht Medezeggenschap in de zorg: ‘We moeten terug naar de bedoeling’ verscheen eerst op ORnet.
Advies commissie Borstlap: maatregelen en reacties
3 dagen
Alleen met een grondige hervorming van de arbeidsmarkt kan Nederland de groeiende kloof tussen vast werk en onzeker flexwerk dichten. Dat stelt de Commissie Borstlap in haar donderdag gepresenteerde en meteen al veelbesproken eindrapport over de regulering van werk. De voorgestelde maatregelen in … Het bericht Advies commissie Borstlap: maatregelen en reacties verscheen eerst op ORnet.
‘Verlaag werkdruk met betere conflicthantering’
4 dagen
De werkdruk die werknemers ervaren is sinds het jaar 2000 sterk toegenomen. Dat komt vooral door het gebruik van technologie en door veranderende normen en waarden in de samenleving. Conflicthantering en communicatievaardigheden zijn veel belangrijker geworden. Werkgevers kunnen mogelijkheden bieden … Het bericht ‘Verlaag werkdruk met betere conflicthantering’ verscheen eerst op ORnet.
Cor NS eist via rechter garantie voor banen
4 dagen
De centrale ondernemingsraad van NS wil via de rechter zekerheid krijgen dat er in de komende jaren bij NS geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Aanleiding is de toekomststrategie van NS voor de komende vijf jaar. De Raad van Bestuur wil tot ergernis van de cor geen garanties geven over … Het bericht Cor NS eist via rechter garantie voor banen verscheen eerst op ORnet.
Winterblues
5 dagen
Ik heb een beetje last van winterblues. Dat komt omdat de Kerst altijd een verademing is na de najaarsdrukte. Even vrij, de kerstboom met zijn lichtjes, gezellig thuis met vrienden en familie over de vloer. Heerlijk. En dan januari als een zwart gat als eerste van de langste maanden van het jaar … Het bericht Winterblues verscheen eerst op ORnet.
Ander kwaliteitssysteem: advies of instemming?
6 dagen
Onze organisatie verandert van kwaliteitssysteem. Dienen we voor deze voorgenomen wijziging advies of instemming aan de or te vragen? Het gaat niet zo zeer om de vraag of het kwaliteitssysteem advies- of instemmingsplichtig is, maar of de invoering daarvan gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de … Het bericht Ander kwaliteitssysteem: advies of instemming? verscheen eerst op ORnet.
Het recht op scholing
6 dagen
De start van 2020 biedt ook voor de ondernemingsraad een mooie gelegenheid voor goede voornemens. Nascholing zal uiteraard op dit lijstje voorkomen. In deze column bespreek ik daarom het recht op scholing. Door Carola Meyer Het recht op scholing is vastgelegd in artikel 18 lid 2 en 3 WOR. Op … Het bericht Het recht op scholing verscheen eerst op ORnet.
Checklist: het pensioenoverleg beoordelen
6 dagen
Werknemers staan er vaak niet bij stil, maar pensioen is één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Bespreek daarom de pensioenen met de bestuurder en evalueer het overleg in de ondernemingsraad. Door Wanne van den Bijllaardt Als het overleg achter de rug is, kijk dan eens terug op de … Het bericht Checklist: het pensioenoverleg beoordelen verscheen eerst op ORnet.
‘Robot kan werk verbeteren, mits or kritisch meedenkt’
6 dagen
Robotisering kan de kwaliteit van werk bevorderen, mits de medezeggenschap kritisch meedenkt. ‘Je moet bij de invoering van nieuwe technologie heel duidelijk zijn in wat je wil en waarom je het wil. De ondernemingsraad kan om die duidelijkheid vragen’, zegt WRR-econoom Robert Went. Door Annet … Het bericht ‘Robot kan werk verbeteren, mits or kritisch meedenkt’ verscheen eerst op ORnet.
Onderzoek naar meer alcohol- en drugstesten en rol or
1 week
Werkgevers krijgen meer mogelijkheden om hun werknemers te controleren op het gebruik van alcohol en drugs. De ondernemingsraad kan volgens staatssecretaris Van Ark een belangrijke rol spelen bij het initiëren en toestaan van alcohol- en drugstesten. Zij verkent nu de mogelijkheden om alvast in de … Het bericht Onderzoek naar meer alcohol- en drugstesten en rol or verscheen eerst op ORnet.
Terugkomen op instemming
1 week
Wat zijn de mogelijkheden voor onze ondernemingsraad als een voorstel is goedgekeurd volgens Artikel 27 WOR, en wij daar achteraf toch nog bezwaar tegen hebben? Als de ondernemingsraad wil terugkomen op een eerder gegeven instemming, dan kan hij conform artikel 27 lid 5 WOR binnen een maand na … Het bericht Terugkomen op instemming verscheen eerst op ORnet.
WRR: Werknemer moet meer zeggenschap krijgen over werk
1 week
Werknemers moeten meer zeggenschap krijgen over hun werk en hun werktijden. Ondernemingsraden kunnen meer worden ingezet om de kwaliteit van werk te bevorderen. Dat adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het woensdag gepresenteerde rapport ‘Het betere werk. De nieuwe … Het bericht WRR: Werknemer moet meer zeggenschap krijgen over werk verscheen eerst op ORnet.
Vragen over het ziekteverzuimbeleid
1 week
Mag de bedrijfsarts arbeidsongeschikte werknemers verplichten om zich door een aangewezen expert te laten onderzoeken? Wat zijn de gevolgen voor werknemers als zij dit weigeren? De centrale ondernemingsraad en de werkgever verschillen van mening over deze vragen. Op gezamenlijk verzoek verschaft de … Het bericht Vragen over het ziekteverzuimbeleid verscheen eerst op ORnet.
‘Uitspraak slapende dienstverbanden was doorbraak’
1 week
De uitspraak van de Hoge Raad in november vorig jaar over slapende dienstverbanden was ‘een doorbraak’. Dat zegt jurist Myranda Cuijpers van CNV Vakmensen. Sinds de uitspraak heeft de vakbond de slapende dienstverbanden van 180 werknemers kunnen ontbinden. Daarbij is in totaal voor ruim 3 miljoen … Het bericht ‘Uitspraak slapende dienstverbanden was doorbraak’ verscheen eerst op ORnet.
Merk XS4ALL blijft bestaan, or en actiegroep verbaasd
1 week
KPN heeft dinsdagmiddag bekendgemaakt het merk XS4ALL toch te willen behouden. De organisatie en de technische voorzieningen van XS4ALL worden wel ondergebracht bij KPN. De ondernemingsraad van XS4ALL en de actiegroep XS4ALL Moet Blijven zijn verbaasd en verwerpen het plan. Volgens een … Het bericht Merk XS4ALL blijft bestaan, or en actiegroep verbaasd verscheen eerst op ORnet.
Personeel Juridisch Loket hekelt ‘wanbeleid’ directeur
1 week
Een groep FNV-leden van vestigingen van het Juridisch Loket overlegt donderdag 16 januari over mogelijke acties tegen het ‘wanbeleid van de directie’. De ondernemingsraad en medewerkers bij 23 van de 30 vestigingen hebben het vertrouwen in directeur Jan Albert Waal opgezegd. Binnen de … Het bericht Personeel Juridisch Loket hekelt ‘wanbeleid’ directeur verscheen eerst op ORnet.
Wie was er hier oud?
1 week
Ik weet het nog goed: toen ik nog een kind was, was iemand van 50 jaar al onnoemelijk oud. In de vage herinnering die ik nog van mijn opa heb, degene die ik gekend heb, leek hij ontelbaar oud, bij ons thuis zittend in de ‘stoel van opa’, zo’n stoel met oren. Hij is met 72 jaar overleden. Mijn vader … Het bericht Wie was er hier oud? verscheen eerst op ORnet.
Checklist: een aantrekkelijk or-jaarverslag maken
2 weken
Binnenkort moet jouw ondernemingsraad weer een or-jaarverslag schrijven. Veel ondernemingsraden pakken het verslag van vorig jaar erbij en maken daar dan een variant op. Maar is dat interessant voor de lezer? Het verslag kan een goed pr-middel zijn voor de achterban. Aan de hand van tien punten kun … Het bericht Checklist: een aantrekkelijk or-jaarverslag maken verscheen eerst op ORnet.
Leidinggevenden 2025: V/M 50/50
2 weken
Mijn beste baas ooit: een vrouw. Mijn slechtste baas ooit: een man. Dus… I rest my case. 30/70 OK, dat is wel tamelijk kort door de bocht, dus laten we er wat meer woorden aan besteden. Sinds kort moeten beursgenoteerde bedrijven hun RvC’s vullen met tenminste 30% vrouwen en daarmee … Het bericht Leidinggevenden 2025: V/M 50/50 verscheen eerst op ORnet.
‘Belangrijke’ investering: adviesrecht?
2 weken
Heeft de ondernemingsraad adviesrecht wanneer de onderneming een investering doet van meer dan 100.000 euro? Artikel 25 Wet op de ondernemingsraden verplicht de bestuurder om de ondernemingsraad om advies te vragen in het geval van een besluit tot het doen van een belangrijke investering ten … Het bericht ‘Belangrijke’ investering: adviesrecht? verscheen eerst op ORnet.
De nieuwe regels voor inhuur van payrollkrachten
2 weken
Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor payrollkrachten. Zij hebben volgens de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) nu minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie als de werknemers die in dienst zijn bij de inlenende werkgever. Een overzicht van de nieuwe regels en … Het bericht De nieuwe regels voor inhuur van payrollkrachten verscheen eerst op ORnet.
Veiligheidsrisico’s door taal? Gebruik nieuwe arbo-handreiking
2 weken
Taalproblemen op het werk worden in toenemende mate erkend als belangrijk veiligheidsrisico. Met een nieuwe arbo-handreiking van de SER kan taal als oorzaak van veiligheidsrisico’s beter worden ingeschat. De handreiking kan opgenomen worden in de arbocatalogus en de RI&E. In Nederland hebben … Het bericht Veiligheidsrisico’s door taal? Gebruik nieuwe arbo-handreiking verscheen eerst op ORnet.
Beroepstermijn verstreken: wat nu?
2 weken
Een termijn waarbinnen een ondernemingsraad tegen het bestreden besluit in beroep had kunnen gaan bij de Ondernemingskamer is verstreken. De or kan dan wel de kantonrechter nog verzoeken om naleving van de wet. De kantonrechter oordeelt in dit geval dat het besluit van de ondernemer niet … Het bericht Beroepstermijn verstreken: wat nu? verscheen eerst op ORnet.
‘Grote risico’s als or kiest voor bedrijfstakpensioenfonds’
2 weken
Ondernemingsraden kiezen liever voor de lage premie van een bedrijfstakpensioenfonds (bpf) dan voor de hogere premie van een pensioenverzekeraar. Maar bedrijven lopen daardoor grote risico’s, omdat de lage premiedekkingsgraad uiteindelijk grote negatieve gevolgen kan hebben voor de … Het bericht ‘Grote risico’s als or kiest voor bedrijfstakpensioenfonds’ verscheen eerst op ORnet.
Leeghoofdigheid
2 weken
Gemiddeld worden er 40 mensen per dag gedood door schietincidenten in de VS. Discussies over zelfs maar het beperken van de vrijheid van het in bezit hebben van vuurwapens, worden afgedaan met verwijzingen naar een grondwet uit 1791 en de andere drogredenen: wapens doden niet, maar degene die de … Het bericht Leeghoofdigheid verscheen eerst op ORnet.
Hoe de or veiligheids- en gezondheidsgedrag kan beïnvloeden
3 weken
Pogingen om veiligheids- en gezondheidsgedrag te beïnvloeden mislukken vaak. Om de kans op succes te verbeteren is het van belang te weten waarom beïnvloeding kan falen. Wat werkt niet en wat werkt juist wél? Tips om veiligheids- en gezondheidsgedrag van medewerkers daadwerkelijk te kunnen … Het bericht Hoe de or veiligheids- en gezondheidsgedrag kan beïnvloeden verscheen eerst op ORnet.
Nog maar één lid in de or
3 weken
Vanwege langdurige ziekte en recent vertrek van leden uit de ondernemingsraad is er nog maar één lid werkzaam in de or, die vijf zetels heeft. Hoe hiermee om te gaan? Indien de or nog maar één lid heeft, kunnen in samenspraak met de or geen rechtsgeldige besluiten meer worden genomen op grond van … Het bericht Nog maar één lid in de or verscheen eerst op ORnet.
EOR had geen recht op informatie en consultatie
3 weken
Had een Amerikaans moederbedrijf de Europese ondernemingsraad (EOR) moeten informeren over aankomende veranderingen? De moedervennootschap van het beursgenoteerd bedrijf X is gevestigd in de Verenigde Staten. Tussen X en de Europese ondernemingsraad bestaat een EOR-overeenkomst conform de WEOR, … Het bericht EOR had geen recht op informatie en consultatie verscheen eerst op ORnet.
Nieuwe subsidieregeling voor ontwikkelen personeel
3 weken
Werkgevers in het mkb kunnen met ingang van maart 2020 subsidie krijgen om hun personeel te helpen leren en ontwikkelen. Met de financiële steun kan bijvoorbeeld een bedrijfsschool worden opgericht en kunnen loopbaanadviezen of cursussen voor werknemers worden verkregen. Deze … Het bericht Nieuwe subsidieregeling voor ontwikkelen personeel verscheen eerst op ORnet.
Overzicht nieuwe wet- en regelgeving in 2020
3 weken
Een overzicht van de nieuwe wetten en regels die in 2020 in werking treden. Van Ambtenaren en hun nieuwe rechtspositie tot de medezeggenschap van cliënten in Zorginstellingen. Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) Met de veelbesproken Wet arbeidsmarkt in balans verandert per 1 januari 2020 het … Het bericht Overzicht nieuwe wet- en regelgeving in 2020 verscheen eerst op ORnet.

Pagina's

Abonneren op ornet