or

679 nieuwsberichten gevonden
Waarom arbosucces vaak uitblijft, en hoe het beter kan
20 uur
Talloze ondernemingsraden boeken regelmatig een succes op het gebied van arbeidsomstandigheden, terwijl het bij andere ondernemingsraden steeds spaak loopt. Wat maakt het verschil tussen slagen en vastlopen? Door Koen Langenhuijsen Een ondernemingsraad of een or-commissie heeft zelf niet de … Het bericht Waarom arbosucces vaak uitblijft, en hoe het beter kan verscheen eerst op ORnet.
7 stappen om werkstress te verminderen
1 dag
Een verstoorde balans op het werk of in de privésituatie vergroot de kans op een burn-out. Gelukkig kunnen bepaalde buffers de omstandigheden enigszins verzachten. U leest ze hier! In een eerder artikel schreef ik dat er een vergrootte kans is op een burn-out wanneer er sprake is van: Een verstoorde balans op het werk Een verstoorde balans in de privé situatie (of een verstoorde werk-privé balans) Bepaalde persoonskenmerken (perfectionisme, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, etc.) De balans...
Gratis webinar: Wat is HR-innovatie en waarom doet het ertoe?
1 dag
Werk anders inrichten en op een nieuwe manier (potentiële) werknemers bereiken, beoordelen en belonen. Het zijn enkele voorbeelden van innovatief personeelsbeleid. Want HRM kan niet achterblijven in een snel veranderende omgeving. In dit webinar neemt socioloog Ferry Koster u mee in HR-innovatie en een vernieuwd personeelsbeleid. Ferry Koster Dit college geeft antwoord op de volgende vragen: – Op welke aspecten kunt u innoveren? – Wat is relevant voor uw organisatie? – Aan...
Waarom ieder or-lid moet kunnen interviewen
1 dag
Interviewen? Voor een ondernemingsraad? Je verbazing is begrijpelijk: tot nu toe kwam het onderwerp maar bij weinig or-trainingen ter sprake. Or-leden zijn toch geen journalisten? Waarom is interviewen voor hen belangrijk? Door Peter Passenier En toch… als jij leert interviewen, zal dat je … Het bericht Waarom ieder or-lid moet kunnen interviewen verscheen eerst op ORnet.
Or Vopak bezorgd over geavanceerd volgsysteem
2 dagen
De centrale ondernemingsraad van tankopslagbedrijf Vopak maakt zich zorgen over een nieuw systeem van personeelsmonitoring dat het bedrijf begin volgend jaar wil gaan gebruiken. Werknemers krijgen pasjes die elke beweging van werknemers registreren. De cor vreest dat daarmee de privacy wordt … Het bericht Or Vopak bezorgd over geavanceerd volgsysteem verscheen eerst op ORnet.
‘In een veilige sfeer durf je schaamteloos hulp te vragen’
2 dagen
In een vergadering van een hooggeleerd gezelschap hoorde Aukje Nauta een duur woord vallen. Ze durfde niet te vragen wat het betekende. ‘Dit is dus werkschaamte’, zegt de hoogleraar in haar XpertHR College. Nauta pleit voor het tegenovergestelde:  ‘Durf te vragen, durf te geven, durf te onderhandelen.’ Aukje Nauta In het webinar ‘Hoe werktrots bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid’ ging Aukje Nauta in op voorwaarden om prettig te blijven werken. Zij is arbeids- en organisatiepsycholoog. Bij de...
Instemmingsrecht bij aanstelling van bedrijfsarts
2 dagen
Welke rol heeft de ondernemingsraad bij het aanstellen van een (nieuwe) bedrijfsarts? De ondernemingsraad heeft samen met de werkgever, de bedrijfsarts en de preventiemedewerker een rol binnen de Arbowetgeving. De uiteindelijke verantwoordelijkheid over het arbeidsomstandighedenbeleid ligt bij de … Het bericht Instemmingsrecht bij aanstelling van bedrijfsarts verscheen eerst op ORnet.
Traditie
2 dagen
Op de site van het Meertens Instituut las ik dat men op het platteland ooit de traditie van het klaasjagen of sunteklaaslopen kende: een wilde vorm van sinterklaasvieren. Lawaai makende jongelui trokken potsierlijk verkleed, met onherkenbaar gemaakte zwarte gezichten, langs de huizen. Ze vroegen … Het bericht Traditie verscheen eerst op ORnet.
Or Tata en bonden op de bres tegen gedwongen ontslagen
2 dagen
De directie van Tata Steel wil bij de Europese vestigingen 3000 banen schrappen. In Nederland staan ongeveer 1650 banen op de tocht. ‘Als dat plan doorgaat, dan worden het spannende tijden, zegt Frits van Wieringen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad. Want de cor en vakbonden FNV en CNV … Het bericht Or Tata en bonden op de bres tegen gedwongen ontslagen verscheen eerst op ORnet.
Hoge Raad bevestigt politiek primaat
3 dagen
De Hoge Raad en het primaat van de politiek: ook de achtste etappe gaat dezelfde kant op. De ondernemingsraad Politie Oost Brabant (PO-B) heeft negatief geadviseerd over het besluit om tijdelijk de huisvesting van de afdeling ZSM (zo spoedig mogelijk) van Eindhoven naar Den Bosch te verhuizen. De … Het bericht Hoge Raad bevestigt politiek primaat verscheen eerst op ORnet.
10% van pensioen mag in één keer worden opgenomen
3 dagen
Mensen die met pensioen gaan mogen op hun pensioendatum een bedrag ineens opnemen van maximaal 10% van hun opgebouwde pensioen. Werknemers die vanwege hun gezondheid niet kunnen blijven doorwerken kunnen drie jaar vóór hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Dat staat in het dinsdag gepresenteerde … Het bericht 10% van pensioen mag in één keer worden opgenomen verscheen eerst op ORnet.
Waarom werkgeluk en verandermanagement niet zonder elkaar kunnen
3 dagen
Organisatiecultuur en structuur zijn toe aan een opfrisbeurt. Zo staan organisaties voor twee uitdagingen: vernieuwen én mensen energie blijven geven. Lees in deze blog hoe je verandermanagement en werkgeluk met elkaar verbindt.  Iedere organisatie – ongeacht sector, omvang of levensduur – staat momenteel voor twee uitdagingen: Een werkomgeving creëren waar mensen wíllen zijn in plaats van moeten zijn en waar zij energie krijgen, ofwel inspirerend werkgeverschap. Meer dan ooit vernieuwen,...
De twee belangrijkste woorden voor de ondernemingsraad
3 dagen
Even een raadseltje om mee te beginnen. Wat zijn de twee belangrijkste woorden voor iedere ondernemingsraad? Door Peter Passenier Nee, leg die WOR maar weer weg, want daarin zul je het antwoord niet vinden. Dat antwoord luidt namelijk niet 'or en bestuurder'. En ook niet instemmingsrecht en … Het bericht De twee belangrijkste woorden voor de ondernemingsraad verscheen eerst op ORnet.
De uitwerking van het pensioenakkoord: tips voor de or
4 dagen
Wat is er op 4 juni precies afgesproken in het pensioenakkoord? Een overzicht van welke afspraken de werknemers raken, met aandachtspunten voor de ondernemingsraad. Door Corry van Herpen Het Nederlandse pensioenstelsel staat bekend als één van de beste ter wereld. En toch is het dringend aan … Het bericht De uitwerking van het pensioenakkoord: tips voor de or verscheen eerst op ORnet.
Werknemer raakt certificaat kwijt door opdracht werkgever. Mag dat?
1 week
Een werknemer volgt de instructies van zijn werkgever op, maar overtreedt daarmee regels van de Arbowet. De certificeringsinstantie trekt daarom zijn certificaat in. Mag dat en had hij de opdracht moeten weigeren? Wat eraan voorafging Een gecertificeerde hijskraanmachinist verwijdert in opdracht van zijn werkgever asbestplaten van een dak. Vanuit een torenhijskraan bedient hij een half open werkbak die aan de kraan is bevestigd. In de bak staan 2 collega’s, aangelijnd met een...
Wnra gaat in per 1 januari 2020: wat de or moet weten
1 week
De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) gaat definitief in per 1 januari 2020. Op die dag verandert de bestuursrechtelijke rechtspositie van ambtenaren in een privaatrechtelijke rechtspositie. De meeste wetsartikelen van de Wnra treden op 1 januari in werking, evenals de meeste van alle … Het bericht Wnra gaat in per 1 januari 2020: wat de or moet weten verscheen eerst op ORnet.
Netflix-personeel bepaalt eigen salaris. Hoe innoveert uw organisatie?
1 week
Kun jij genoeg mensen werven? En houd je mensen binnen? Door zulke vragen eerlijk te beantwoorden, bepaal je of innovatie op het werk nodig is. Lees hier praktijkvoorbeelden en tips van HR-innovatie deskundige Ferry Koster. Wanneer krijgt HR de drang om écht te innoveren? Ferry Koster ‘Als je op zoek gaat naar innovatief personeelsbeleid, kom je ook innovatiemoeheid tegen. We zien het om ons heen gebeuren, maar het zelf toepassen is moeilijk. Vernieuwen gaat daarom niet op voor elke organisatie...
Download: 8 praktijkvragen over de oproepovereenkomst
1 week
Wat als oproepkrachten – ook al is het verplicht – geen vast urencontract willen? Arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen beantwoordt vragen die leven bij HR nu de Wet Arbeidsmarkt in Balans bijna ingaat. Nu HR de nieuwe regels rondom oproepkrachten steeds meer beseft, krijgen zij toch diverse vragen. Om per 1 januari 2020 WAB-proof te zijn, beantwoordt Van Gelderen vragen als: Vanaf welk moment moet ik flexibele werknemers een vast contract aanbieden? Mag ik een oproepkracht binnen 4...
‘Pensioenleeftijd’ in pensioenontslagbeding
1 week
De pensioenleeftijd is lang hetzelfde gebleven. Nu deze is verschoven, kan dat leiden tot vragen bij de uitleg van de arbeidsovereenkomst. Wanneer een werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt, mag de werkgever in principe de arbeidsovereenkomst opzeggen. In veel arbeidsovereenkomsten is voor het … Het bericht ‘Pensioenleeftijd’ in pensioenontslagbeding verscheen eerst op ORnet.
Werkdrukonderzoek? 6 tips om het te laten slagen
1 week
Werkdruk is een veelbesproken thema dat in talloze organisaties tot schriftelijke onderzoeken heeft geleid. Maar na zo’n onderzoek heerst bij de ondernemingsraad vaak teleurstelling: alle inspanningen leiden maar zelden tot echte verbeteringen op de werkplek. Zes tips voor de or om van een … Het bericht Werkdrukonderzoek? 6 tips om het te laten slagen verscheen eerst op ORnet.
Advies bij selectie voor belangrijke functies
1 week
Is een bestuurder verplicht ons mee te nemen in de selectieprocedure bij de benoeming van belangrijke functies zoals een nieuw lid van de raad van toezicht of een manager? De ondernemingsraad heeft uitsluitend een wettelijk adviesrecht bij de benoeming en het ontslag van de WOR-bestuurder: de … Het bericht Advies bij selectie voor belangrijke functies verscheen eerst op ORnet.
Groeiende technostress jaagt verzuimkosten op
1 week
De verzuimkosten als gevolg van werkstress in de Nederlandse samenleving zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Een belangrijke oorzaak van werkstress bij werknemers is 'technostress', door een informatie-overload en het altijd bereikbaar zijn, zeggen TNO en het CBS. Volgens TNO kan alleen … Het bericht Groeiende technostress jaagt verzuimkosten op verscheen eerst op ORnet.
Ga aan de slag met tips over Employee Experience
1 week
Medewerkers gezonder, vitaler en trotser aan het werk houden? Dat kan met een goede employee experience. Hierbij tips, praktijkverhalen, whitepapers en webinars over dit thema op een rij. Webinar | Employee Experience: de basis Als u investeert in de beleving die een medewerker heeft bij de organisatie en zijn werk, dan maakt u diegene succesvoller en duurzamer inzetbaar. Tijdens dit webinar neemt employee experience-expert Heleen Mes u mee in de basis van positieve Employee Experience....
HR worstelt met nieuwe regels rondom oproepkrachten
1 week
Wat gaat er vanaf begin 2020 veranderen voor oproepkrachten? Met die vraag worstelen HR-professionals het meest nu de Wet Arbeidsmarkt in Balans in aantocht is. Tijdens het XpertHR College van advocaat Steffie Schepers gaf 62 procent van deelnemers aan daar nog mee te worstelen. De wijzigingen op het gebied van payrolling roept nog bij 17 procent vragen op. In het webinar – speciaal voor abonnees van de kennisbank XpertHR – legde Steffie Schepers uit wat de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in...
Naïef en eigenwijs
1 week
Toen ik kind was, was ik ervan overtuigd dat je alles beter maar zelf kon doen zonder afhankelijk te worden van anderen. Mijn vader zag dat een tijdje met lede ogen aan, tot hij het zat was. Omdat ik extreem eigenwijs was en hij heel erg creatief kon zijn om mij iets duidelijk te maken, heeft hij … Het bericht Naïef en eigenwijs verscheen eerst op ORnet.
Hoge Raad verplicht einde aan ‘slapend dienstverband’
2 weken
Het oordeel van de Hoge Raad is eindelijk bekend! Een werkgever mag een werknemer niet in slapend dienstverband houden om betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Dat brengt ‘goed werkgeverschap’ met zich mee als eis. Wat speelde er? Na 23 jaar hetzelfde werk uit te voeren kreeg een werknemer rugklachten tijdens het werk. Dit leidde tot een operatie waarna de werknemer weer aan het werk kon. Jaren later kwam rugpijn toch om de hoek kijken en raakte hij opnieuw...
Werkgevers moeten slapend dienstverband beëindigen
2 weken
Werkgevers mogen langdurig zieke werknemers niet in een slapend dienstverband houden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld. Door het dienstverband na twee jaar ziekte van de werknemer slapend te houden hoefden werkgevers de transitievergoeding niet te betalen. De vakbonden roepen werkgevers op … Het bericht Werkgevers moeten slapend dienstverband beëindigen verscheen eerst op ORnet.
Webinar: Wat is HR-innovatie en waarom doet het ertoe?
2 weken
Werk anders inrichten en op een nieuwe manier (potentiële) werknemers bereiken, beoordelen en belonen. Het zijn enkele voorbeelden van innovatief personeelsbeleid. Want HRM kan niet achterblijven in een snel veranderende omgeving. Op welke aspecten kunt u innoveren, wat is relevant voor uw organisatie en aan welke voorwaarden moet u dan voldoen? In dit XpertHR College geeft socioloog Ferry Koster antwoord op deze vragen en helpt hij HR met het beleid. Ferry Koster Ferry Koster is onze Xpert op...
Download: hoe gaat HR om met relaties op de werkvloer?
2 weken
McDonald’s topman Steve Easterbrook is ontslagen wegens het aangaan van een relatie met een medewerker. Dat strookte niet met het beleid van de fastfoodgigant. Zo kan liefde op de werkvloer heel mooi zijn, maar het kan ook voor lastige situaties, en soms zelfs voor grote problemen zorgen. Wat mag, kan en moet HR doen? Lees de whitepaper van arbeidsrechtjurist Edith van Schie. In deze whitepaper leest u meer over relaties op de werkvloer, voorzien van voorbeelden uit de praktijk, een...
Download: Zo zet u een goede employee experience op
2 weken
Focust u zich op digitalisering van HR-processen, agile werken, HR Analytics of customer en employee experience? Dan is de eerste stap richting het inzetten van employee experience al gestart. Pak door, pak aan en verbeter de employee experience met behulp van deze whitepaper! In deze whitepaper leest u hoe u een goede employee experience opzet als onderdeel van dagelijkse HR-werkzaamheden. Hierin worden de volgende fases besproken: Fase 1: Visie en luisteren Fase 2: Veranderen: start met...

Pagina's

Abonneren op or